Setkání komunity data stewardů očima Kateřiny Zvoníkové: Sdílení zkušeností a objevování nových nástrojů

Podívejte se na pohled začínající data stewardky, Kateřiny Zvoníkové, která se zúčastnila zářijového setkání komunity data stewardů v prostorách Karolina na Univerzitě Karlově. Setkání přineslo příležitost pro výměnu zkušeností a nové inspirace v oblasti správy dat. Zjistěte, co ji na tomto setkání překvapilo a proč je nadšená z budoucích příležitostí pro rozvoj datové podpory!

8. 10. 2024

Bez popisku

Jako začínající data stewardka jsem měla milou příležitost zúčastnit se setkání členů této komunity, které se uskutečnilo 10. září na Univerzitě Karlově, v krásných historických prostorách Karolina.

Těšila jsem se, že potkám kolegy z Centra pro podporu open science Univerzity Karlovy a také z dalších fakult UK a ústavů Akademie věd, s nimiž jsem se účastnila kurzu pro data stewardy letos na jaře.

Setkání se ukázalo jako vynikající příležitost sdílet zkušenosti s kolegy na podobné pozici napříč různými institucemi a také se dozvědět něco nového z odborného hlediska.

Velmi mne potěšilo zjištění, že komunita data stewardů je větší, než jsem čekala a především, že jsme všichni na jedné lodi. Například základní otázka „máte data a mohla bych je vidět?“ nás trápí více či méně všechny.

Všechny příspěvky byly z mého pohledu zajímavé a podnětné a řekla bych, že i zábavné. Působím v oboru humanitních věd, kde má práce s daty a jejich chápání svá specifika, a proto jsem byla často donucena zamyslet se, jakým způsobem bychom prezentované metody a nástroje (například elektronické laboratorní deníky nebo verzování dat prostřednictvím Git) mohli využít na naší fakultě.

Rozhodně se těším na aktualizaci Všeobecné příručky pro začínající data stewardy1, protože stále hledám cestu, jak práci s daty přiblížit a jednoduše zpřístupnit kolegům na naší fakultě.

Perfektní byla prezentace na téma práce s knowledge model editorem v Data Stewardship Wizard, s nímž zatím žádnou osobní zkušenost nemám. Proto bylo skvělé mít možnost naučit se s tímto editorem pracovat. Anebo alespoň vědět, že existuje a k čemu se hodí.

Děkuji všem za skvělé setkání a budu se těšit na příště!


1Tato příručka bude nabízet praktické rady pro nově nastupující data stewardy, jak se zorientovat, kde najít informace, co si připravit, jak mapovat svou instituci a vést rozhovory s vědci.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.