Role data stewardů a open science center na Jihočeské univerzitě: Rozhovor s data stewardkou Manali Das

Dne 13. září 2024 proběhlo na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích představení Iniciativy EOSC CZ a networking se zástupci Sekretariátu a Školicího centra EOSC CZ, jehož cílem bylo sdílet osvědčené postupy a diskutovat o budoucnosti otevřených dat v České republice. Program zahrnoval setkání s akademickou obcí a zástupci jednotlivých fakult, zaměřené na implementaci EOSC v České republice a aktuální stav Open Science na univerzitě. Významným bodem byla diskuse o projektech spojených s OP JAK a o roli institucionálního data stewarda, která nabývá na důležitosti.

7. 10. 2024 Lucie Skřičková

Bez popisku

Na setkání navázal rozhovor s Manali Das, data stewardkou na Jihočeské univerzitě, která se v roce 2023 přestěhovala do České republiky z Indie a začala se zajímat o oblast správy vědeckých dat. Na univerzitě pomáhá vědcům efektivně spravovat data, zaměřuje se na podporu otevřeného sdílení a implementaci FAIR principů. V rozhovoru se svěřila, jak jí technické zkušenosti z IT průmyslu napomohly k úspěchu v nové profesi a kterým výzvám v nové roli na univerzitě čelí.

Jak jste se dostala k roli data stewardky? Jaká byla vaše profesní cesta k této pozici?

V roce 2023 jsem se do České republiky přestěhovala z Indie a začala jsem hledat pracovní příležitosti. Na univerzitě se otevřela nová pozice, která výborně ladila s mými profesními zájmy, a tak jsem se rozhodla přihlásit. Vystudovala jsem bakalářský obor informační technologie a poté jsem získala magisterský titul v softwarovém inženýrství. V IT průmyslu jsem pracovala přibližně sedm let, během nichž jsem se podílela na správě různých projektů a databází. Tato technická zkušenost mi výrazně usnadnila práci v roli data stewardky.

„Tato technická zkušenost mi výrazně usnadnila práci v roli data stewardky.“

Jak fungují open science centra na vaší univerzitě, kdo je spravuje a jak s nimi spolupracujete? Kolik je zde data stewardů?

V současnosti se zaměřujeme na podporu otevřeného sdílení výzkumných dat. Snažíme se budovat povědomí o open access repozitářích a principech FAIR, poskytujeme poradenství ohledně licencí a organizujeme školení a workshopy.

Akademická knihovna na univerzitě podporuje otevřenou vědu tím, že poskytuje výzkumníkům tokeny pro publikování v open access režimu. Fakulta přírodovědecká (zde působí Manali, pozn. redakce) a Fakulta rybářství mají své vlastní data stewardy, kteří pomáhají výzkumníkům s řízením dat. Na univerzitní úrovni bude rovněž jmenován datový steward, který bude dohlížet na správu univerzitního repozitáře (DSpace) a další aktivity související s otevřenou vědou. Což znamená, že budeme na univerzitě celkem tři. Scházíme se jednou měsíčně a účastníme se společných pracovních skupin (Discord komunity data stewardů, EOSC CZ), které jsou zaměřené na otevřenou vědu a správu dat. Diskutujeme vytváření plánů správy dat (Data management plány), nahrávání datových sad do repozitářů, pořádání společných školení či možnosti spolupráce s jinými open science centry.

Jak byste se chtěla dále rozvíjet a vzdělávat v pozici data stewardky? Je něco, v čem byste potřebovala další školení nebo specifický kurz?

Školení a akce EOSC CZ jsou pro mě opravdu užitečné. Také setkání pořádané Data Stewards Interest Group (DSIG) jsou skvělým způsobem, jak se naučit osvědčené postupy v oblasti správy výzkumných dat. Momentálně se snažím dozvědět více o nástrojích pro správu experimentálních dat, jako jsou ELN a LIMS. Největší výzvou pro výzkumníky je zajistit, aby osobní nebo citlivá data byla anonymizována nebo deidentifikována. Proto by bylo skvělé mít nějaké školení nebo workshopy o GDPR a různých anonymizačních technikách či nástrojích, které jsou k dispozici.

Jak vnímají výzkumníci na vaší univerzitě roli data stewardů?

Myslím si, že výzkumníci pracující s velkým množstvím dat nebo složitými daty (například obrazová data z mikroskopie, ornitologie a parazitologie) mají velký zájem o správnou organizaci a správu dat. Jsou nakloněni myšlenkám otevřené vědy a principům FAIR. Někteří z nich však mají obavy, že by jejich data mohla být zneužita, když přistoupí na politiku otevřeného přístupu. Role data stewarda je zatím pro mnohé nová, avšak věřím, že častější interakce, školení a aktivní zapojení do výzkumných plánů vědcům ukáže, jak správa dat přispívá k úspěchu výzkumu.

Jak hodnotíte networkingovou akci EOSC CZ? Co pro vás bylo na setkání přínosné?

Setkání bylo velmi efektivní, protože přesně odpovídalo aktuálním potřebám data stewardů v oblasti otevřené vědy a správy výzkumných dat. Získali jsme cenné tipy na využití nástrojů a infrastruktury EOSC CZ, které nám usnadní naši práci. Ocenila jsem také, že akce probíhala v angličtině, což mi usnadnilo zapojení do diskusí. Informace o Národní repozitářové platformě pro výzkumná data (NRP) a adresáři metadat byly velmi užitečné, neboť představují skvělé řešení pro problémy s kapacitou úložiště dat a správou metadat.

Manali Das


pochází z Indie. Zde také vystudovala IT technologie a softwarové inženýrství na Institutu průmyslové technologie - Kalinga Institute of Industrial Technology (KIIT). Před příchodem do České republiky pracovala sedm let v oblasti testování softwaru a podílela na správě různých projektů a databází. Od roku 2023 působí jako data stewardka na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Fakulta přírodovědecká a Fakulta rybářství mají své vlastní data stewardy, kteří pomáhají výzkumníkům s řízením dat. Na univerzitní úrovni bude rovněž jmenován datový steward, který bude dohlížet na správu univerzitního repozitáře (DSpace) a další aktivity související s otevřenou vědou.“


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.