O budoucnosti správy dat se debatovalo na výroční konferenci ELIXIR CZ 2024

Ve dnech 9. až 11. října 2024 se uskutečnila 9. výroční konference ELIXIR CZ zaměřená na správu dat, tedy na oblast, která se stále více stává klíčovým prvkem moderního výzkumu. Program se soustředil na témata týkající se správy dat v projektech EU, nástroje pro efektivní nakládání s daty, a přístupy k datové infrastruktuře na národní úrovni. Během tří dnů více než 20 odborníků představilo výzvy, inovativní nástroje a osvědčené postupy v oblasti správy dat, s cílem nabídnout praktická řešení pro výzkumníky a instituce a podpořit spolupráci napříč vědeckou komunitou.

23. 10. 2024

Bez popisku

Úvodní část programu konference byla zaměřena zejména na technologie a nástroje pro efektivní správu dat v evropském měřítku, včetně možností využití distribuovaných systémů. Jiří Vondrášek, vedoucí infrastruktury ELIXIR CZ a pracovní skupiny EOSC CZ Bio/zdraví /potraviny, zahájil program úvodní í přednáškou k tomuto tématu. K němu se připojili hosté Niclas Jareborg, Petr BaldrianMatej Antol, hlavní manažer projektu IPs EOSC-CZ, který se zaměřil na podporu správy dat prostřednictvím platformy ELIXIR Compute.

Data stewardship a role data stewarda

Konferencí rezonovalo také téma data stewardship a role data stewardů, které dostalo nejvíce prostoru druhý a třetí den konference, kdy byla celá řada přednášek věnována nástrojům a osvědčeným postupům pro správu dat. Marek Suchánek představili nástroj Data Stewardship Wizard (DSW), který pomáhá s plánováním správy dat, zatímco další přednášky se zaměřovaly na zkušenosti s datovými nástroji v akademických institucích. Přednáška Dagmar Hanzlíkové představila roli data stewardů napříč institucemi.

Téma data stewardshipu se prolínalo i dalšími přednáškami, například v rámci diskuzí o elektronických laboratorních zápisnících, distribuované správě dat nebo FAIR datech. Významná byla také závěrečná diskuze o nejlepších praxích ve správě dat, kterou vedl Karel Berka z Univerzity Palackého v Olomouci.

Třetí den konference představil iniciativu EOSC CZ

Jednou z hlavních částí programu třetího dne konference byla sekce věnovaná iniciativě EOSC CZ a Národní repozitářové platformě pro výzkumná data (NRP). Jiří Marek, vedoucí sekretariátu EOSC CZ, otevřel dopolední blok prezentací celkového směřování iniciativy, na což navázal Luděk Matyska s přednáškou o tom, jak NRP přispěje vědecké komunitě. Michal Růžička následně představil plánované služby, které bude NRP poskytovat.

Správa dat je dnes nezbytnou součástí každého výzkumného projektu a tato konference jasně ukázala, že se postupně stává standardem napříč vědeckými disciplínami. Jedním z klíčových témat byla spolupráce – nejen mezi jednotlivými výzkumníky a institucemi, ale také na národní úrovni. Těší mě, že iniciativa EOSC CZ přispívá k tomu, aby vědecká komunita mohla efektivněji využívat svá data,“ shrnuje své dojmy z konference Jiří Marek.

Závěrečnou přednášku měla Jitka Baťková, která představila aktuální stav přípravy projektu do výzvy OP JAK: Open Science II, zaměřeného na rozvoj tematických repozitářů a správu citlivých dat v rámci iniciativy EOSC CZ.

Konference přinesla nejen inovativní nástroje a strategie, ale také zdůraznila důležitost národní spolupráce při rozvoji správy dat a podpoře otevřené vědy.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.